Ben jij hoogsensitief?
Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die je terugziet bij ca. 20% van de bevolking, mannen én vrouwen. (En zelfs bij dieren.) Het is een eigenschap waar de laatste jaren veel internationaal wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.
Je bent waarschijnlijk een hoogsensitief persoon (HSP), als je je in al deze drie kenmerken herkent:
1. GROTE OPMERKZAAMHEID & PRIKKELGEVOELIGHEID
Hoogsensitieve mensen zijn erg opmerkzaam. Hun zenuwstelsel is gevoeliger dan gemiddeld waardoor meer signalen binnenkomen: eerder, gedetailleerder en harder. Ook pikken ze emoties van anderen eerder op, net als de sfeer en sociale interacties. Subtiele verschillen en veranderingen ontgaan hen zelden.
HSP hebben ook een sterk empatisch vermogen: zowel gevoelsmatig als cognitief. D.w.z: ze kunnen sterk meevoelen met de emoties van anderen , maar kunnen zich ook goed inleven een ander: snappen waarom iemand doet wat hij doet. Ze kunnen makkelijk hun eigen perspectief loslaten en zich verplaatsen in het perspectief van de ander.
2. DIEPGAANDE INFORMATIEVERWERKING
HSP verwerken nieuwe informatie heel grondig. Ze koppelen het aan eerdere ervaringen en bestaande kennis, en dat is op scans zichtbaar door het oplichten van veel verschillende hersengebieden. HSP leren hierdoor relatief veel uit elk brokje informatie en slaan die op in een grote hoeveelheid ‘breinmapjes’. Deze diepgaande informatieverwerking speelt een grote rol bij de relatief sterke intuïtie van HSP.
Doordat hoogsensitieve personen informatieve, zintuiglijke en sociale prikkels diepgaand verwerken, ontstaan in hun brein al snel rijke associaties en complexe ‘gedachtetreinen’. Ze doen als het ware aan topsport in hun brein.
HSP overdenken ook meestal alles goed voordat ze een beslissing nemen. Ze zien alle consequenties en risico’s in hun hoofd voorbij komen – voor zichzelf zowel als voor anderen. Binnen organisaties zijn HSP daardoor de verbinders: HSP zijn sterk gericht op het belang van de groep en maken hun eigen belang daaraan vaak ondergeschikt.
3. STERKE INNERLIJKE REACTIES
Door dat HSP zoveel prikkels te verwerken hebben (zie hierboven) kan dat sneller dan gemiddeld het gevoel geven van een ‘vol hoofd’. Er weinig meer bij kunnen hebben. Dit geeft stress en lichamelijke sensaties waardoor HSP eerder overprikkeld en emotioneel kunnen worden.
HSP zijn sowieso eerder geraakt, zowel positief als negatief. Ze kunnen ok intens genieten, super enthousiast worden en blij zijn voor iemand anders.
Gratis adviesgesprek?
annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Iedere HSP is anders
Hoogsensitiviteit komt voor in allerlei vormen – omdat het altijd in combinatie komt met andere eigenschappen. Bijvoorbeeld:
- De meeste hoogsensitieve personen blijken rustzoekend en prikkelmijdend. (75%)
- Je kan hooggevoelig zijn én behoefte hebben aan dynamiek en variatie. Dan ben je waarschijnlijk een hooggevoelige HSS (‘high sensation seeker’),
- Je kan heel meegaand zijn of juist iemand met een sterke wil of visie (‘strong willed’),
- je kan introvert zijn of extravert,
- je kan wel of niet hoogbegaafd zijn.
De essentie
Let op: Er wordt wel eens gedacht dat als je heel prikkelgevoelig bent, je dan automatisch HSP bent. Dat is een misvatting. Prikkelgevoeligheid zie je terug bij alle soorten gevoelige mensen, ook bij ADHD, ADD en varianten uit het autismespectrum. Het onderscheid met HSP ligt in de brede verwerking en de sterkere cognitieve empathie (het snel begrijpen van de ander).
Last van je hoogsensitiviteit
Niet iedere HSP struikelt over zijn sensitiviteit. Of je er last van hebt heeft vooral te maken met:
- je opvoeding: ben je onveilig of veilig gehecht?
- hoe werd je geacht je te gedragen als kind?
- was er voldoende aandacht voor jouw eigenheid?
- trauma’s: heb ervaringen gehad die je als heftig hebt ervaren?
- de combinatie met je andere eigenschappen: ben je extravert / heb je behoefte aan prikkels?
- ben je misschien ook hoogbegaafd? (ca. 10% van HSP is hoogbegaafd)
Hoe beleef jij je gevoeligheid?
Ervaar je de kracht van je sensitiviteit of struikel je er vooral over? Met een goede coach ontdek je je persoonlijke gebruiksaanwijzing en vindt je je balans. En dat is belangrijk omdat je alleen dán werkelijk tot bloei kunt komen. En je juist als HSP van betekenis kunt zijn. Ontspannen en vol vertrouwen. Een adviesgesprek is altijd gratis.
Ja, ik maak een afspraak
Een reactie op dit blog? Altijd fijn. Dat kan onderaan deze pagina.